דף הבית - אתר כספים
שם:
דוא"ל:
טלפון:
נושא:
ניהול תיקים

ניהול תקציב

ניהול קרנות השתלמות

ניהול קרנות נאמנות

ניהול קופות גמל

מדריך משכנתא

בנקים

חשבונאות ומס

חיסכון לטווח בינוני וארוך

ניהול השקעות


קופת גמל לעצמאים

רוב האנשים אשר חוסכים כסף לפנסיה הם שכירים, באופן טבעי. חוק הפנסיה שנחקק ב-2008 נוגע רק לשכירים וקובע שהם יזכו לחיסכון פנסיוני מבלי לעשות דבר. המעסיק הוא שאחראי על כך. אך מה לגבי עצמאיים? כיצד הם יכולים לחסוך לפנסיה? אחת האפשרויות היא קופת גמל לעצמאים.

קופת גמל, לעצמאים או לשכירים, עובדת על פי אותו עיקרון: זהו חיסכון לטווח ארוך, אשר מאפשר לחוסך לצבור כסף עד לרגע בו ייצא לפנסיה. בעבר, קופות הגמל היו מאפשרות למשוך את כל הכסף ברגע בו פרש האדם מעבודתו, אך כיום המצב שונה: מ-2008 קופות הגמל מאפשרות ליהנות מהכסף ברוב המקרים רק על ידי קצבה חודשית.

כל ההנחיות והחוקים הללו תקפים גם לגבי קופת גמל לעצמאים. ועדיין, ישנם הבדלים גדולים בין צורת החיסכון לעצמאיים ולשכירים. כיצד בדיוק זה עובד ואיך יכול אדם עצמאי לחסוך כסף לימי הפנסיה שלו? בקלות – ומייד תבינו איך.

האופציות שעומדות לרשות החוסך העצמאי

ממש כמו העובדים השכירים, גם העובד העצמאי יכול לפתוח לעצמו חיסכון מיוחד לתקופת הפנסיה. הוא יכול לבחור באחת משלוש הדרכים הבאות: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל. כל אחת מהאפשרויות הללו מציעה לו יתרונות שונים, שיתאימו לצרכיו.

לא ניכנס כעת להבדל בין שלוש האפשרויות, אלא נסביר על המשותף לכולן: הטבות המס מהן יכול ליהנות העצמאי, כאשר יפקיד לאחד מהחסכונות הללו את כספו. ישנן שלוש מדרגות הטבה אשר מאפשרות לחוסך העצמאי ליהנות מהעניין:

  • הפקדה של עד 7% מהכנסתו החודשית תזכה את העמית העצמאי בניכוי מס (כלומר, הקטנה של הסכום החודשי החייב במס) על הסכום שהפקיד
  • הפקדה של עוד 5% מההכנסה החודשית תעניק לעמית זיכוי – כלומר תשיב לו כסף עם סיום שנת המס
  • אם בנוסף ל-12 האחוזים הללו יפקיד החוסך עוד 4% בקופת הגמל, גם אלו ינוכו מהמס שלו

חשוב לציין כי יש מגבלה על כמות הכספים שאפשר ליהנות מהם בהטבת מס, מה שמוגדר גם כתקרת ההכנסה המזכה. התקרה היא השכר הממוצע במשק, כפול שניים.

מדוע עצמאי זוכה להטבות מס כל כך מפליגות?

התשובה לכך ברורה: קופת גמל לעצמאים אינה כוללת את מה שנהנה ממנו השכיר יותר מכל – התשלום של המעסיק. הרי השכיר, על כל שקל שישקיע בחיסכון שלו, מקבל את אותה השקעה גם מהמעסיק. לעצמאי אין את התמיכה הזו לכן יש לאזן זאת בצורה אחרת. במקרה שלנו, עושה זאת המדינה באמצעות הטבות מס.

חישבו על זה: הטבות מס בשיעור של 16% מהכנסתו השנתית של עצמאי יכולות להגיע לסכומים של עשרות אלפי שקלים. זוהי ככל הנראה הדרך הטובה ביותר כיום לתגמל את העצמאי על החיסכון שהוא מבצע ולהשוות ככל האפשר את תנאיו לאלו של השכיר.

קופת גמל לעצמאים לא פתוחה לכל אחד?

לרוב, גם שכירים יוכלו להשתמש בכלי זה כדי לחסוך כספים לפנסיה. ההבדל היחידי הוא בכך שכאן השכיר לא יזכה לתמיכה מהמעסיק, כפי שהוא רגיל ליהנות במסגרת עבודתו. כאן, השכיר הוא היחיד שמפקיד כסף.

אבל, גם השכיר יכול ליהנות מאותן הטבות מס מהן נהנה העצמאי. עצם פעולת החיסכון, לה הוא דואג בעצמו, תאפשר לו לקבל זיכוי במס או ניכוי מס בשיעורים זהים לאלו של העצמאי. לכן, כל אדם יכול היום לחסוך דרך קופת גמל לעצמאים.

הגבלת אחריות

יצירת קשר, אתר כספים © כל הזכויות שמורות